Kuk

Prijelomi u području kuka

Prijelom kuka

Prijelomi u području kuka, kolokvijalno nazvani “prijelomi kuka” su prijelomi bedrene kosti (femura) u njegovom “gornjem” dijelu, onom koji tvori zglob kuka.

Pacijenti zahvaćeni ovim problemom su najčešće u starijoj životnoj dobi, no može se javiti i u mlađih osoba.

Treba imati na umu da  se radi o ozbiljnom stanju koje može imati posljedice opasne po život.

Najčešći uzrok prijeloma u području kuka je spoticanje i pad na tlo, a s obzirom na oslabljene kosti uslijed osteoporoze, dolazi do prijeloma kosti čak i nakon takvog manjeg pada. Problemi s vidom i ravnotežom te vrtoglavice, česti problemi u starijoj populaciji, samo pridonose vjerojatnosti pada.

U slučaju pada i sumnje na prijelom u području kuka odmah treba potražiti liječničku pomoć.

Simptomi i liječenje prijeloma kuka

Simptomi su jaka bol u području kuka, krvni podljevi, nemogućnost stajanja na toj nozi te kraća noga sa stopalom koje je okrenuto prema “van”.  U bolnici se dijagnoza postavlja RTG snimanjem a ponekad je potrebno i dodatno učiniti MSCT snimanje.

Liječenje prijeloma kuka je gotovo uvijek kiruško, tj. zahtijeva operaciju.

Komplikacije koje su vezane uz dugo ležanje uslijed prijeloma uključuju: upalu mokraćnih puteva (uroinfekciju), pojavu dekubitalnih ulkusa, krvne ugruške, upalu pluća (pneumoniju) i dodatno gubljenje mišićne mase i tjelesne snage.

U svrhu prevencije ovih teških komplikacija preporuča se operacijsko liječenje koje omogućava ustajanje (vertikalizaciju) i vraćanje samostalnosti.

Većina prijeloma se javlja u dvije regije natkoljenične kosti (femura):

  1. vrat femura
  2. pertrohanterna regija
Prijelom kuka u regiji vrata femura
Prijelom kuka u pertrohanternoj regiji

Operacijsko liječenje podrazumijeva ili popravak vlastite kosti uz pomoć čavla, pločice i vijaka ili zamjenu djelomičnom ili potpunom protezom zgloba kuka. Odabir između mogućnosti koje su nam na raspolaganju se donosi uvidom u RTG snimke i općem stanju pacijenta te dobi pacijenta.

Nakon operacije slijedi vrlo bitan dio liječenja a to je rehabilitacija tijekom koje se teži vratiti snagu, sigurnost u hodu i samostalnost pacijentu. Tek kada je rehabilitacija uspješno provedena možemo govoriti o uspješnom ishodu liječenja prijeloma u području kuka.

Kada se naručiti na pregled?

(u početku su bolovi uobičajeni, no protokom vremena se smanjuju)

Naručite se ovdje za pregled

Nazovite nas na tel. 091 587 9293 ili ispunite kontakt obrazac…

Naše usluge

Drugo mišljenje nakon operacije prijeloma kuka

Ugradnja proteze kuka

Zbrinjavanje loše sraslih ili ne-sraslih prijeloma kuka

Vađenje implanta ukoliko je potrebno