Lakat

Bolovi u laktu

Lakat

Lakat je zglob koji omogućava dizanje tereta, nošenje tereta i bacanje prilikom npr. sportskih aktivnosti. S obzirom na vrstu pokreta i velik opseg kretnji (skoro 160°) jasno je da se radi o složenom zglobu.

Što sačinjava lakat?

Lakat sačinjavaju tri kosti: nadlaktična kost ili humerus i dvije podlaktične kosti (lakatna – ulna i palčana – radijus). Na krajevima kosti se nalazi hrskavica koja omogućava klizanje jedne kosti po drugoj i apsorbira udarce, a zglob učvršćuje vezivno tkivo koje nazivamo ligamentima. Uz to, tu se nalaze i tetive i hvatišta mišića koja omogućuju prijenos sile potrebne za izvođenje kretnji. Ako se nešto dogodi (udarac, upala i sl.) dolazi do pojave bolova.

Bolovi u laktu

Iščašenja, prijelomi, natučenja, istegnuća lakta

Bolovi u laktu mogu imati kao uzrok jasan događaj: pad, udarac ili prometna nesreća. U tom slučaju može doći do iščašenja lakta (luksacije) ili prijeloma kosti (frakture). Ovi tipovi ozljeda su razlog za posjet liječniku odmah, tj. ako sumnjate da se može raditi o tome potreban je pregled liječnika.

Ozljede nastale istim mehanizmom ali slabijeg intenziteta se nazivaju natučenja ili istegnuća i mogu se liječiti mirovanjem i hladnim oblozima te uzimanjem analgetika u akutnoj fazi, te kasnije fizikalnom terapijom i vježbama do potpunog oporavka.

Bolovi lakta uzrokovane sportskim aktivnostima ili ponavljanjem istih kretnji – burzitis, teniski lakat

Drugi mehanizam nastanka ozljeda je postupan, u kojemu dolazi do pogoršanja bolova kroz nekoliko tjedana ili mjeseci a uzrok mogu biti sportske aktivnosti ili često ponavljanje kretnji na poslu što uključuje i fizički zahtjevne poslove ali i uredski rad. Najčešće se viđa burzitis kojega može izazvati manji udarac ili ozljeda. Burze ili sluzne vreće su normalne strukture koje omogućuju međusobno klizanje mišića, tetiva i kože ali kada nastane upala simptomi su izljev i bolovi. Liječenje je u početku konzervativno a ako ne nastupi poboljšanje ponekad i kiruško.

Upala može zahvatiti i hvatišta tetive ili mišića za kost (teniski ili golferski lakat). Uzrok su često ponavljane kretnje koje izazovu preopterećenje i upalu hvatišta. Slično kao i s burzitisom liječenje je u početku konzervativno a ako ne nastupi poboljšanje ponekad i kiruško.

Bolesti zgloba lakta, artritis, osteoartritis, giht

Treća grupa su bolesti samog zgloba ili artritis gdje lakat može biti zahvaćen u sklopu reumatoidnog artritisa ili kao zaseban zglob u sklopu osteoartritisa. Isto tako giht – bolest odlaganja kristala mokraćne kiseline može zahvatiti lakat.

Bolovi u laktu zbog pritisnutih živaca, sindrom kubitalnog tunela, bolovi zbog intenzivne fizičke aktivnosti

Sljedeći uzrok bolova u laktu mogu biti i pritisnuti živci. Svima poznati sindrom karpalnog kanala u kojemu je živac pritisnut u području ručnog zgloba, ista vrsta ozljede živca se u području lakta naziva sindrom kubitalnog tunela koji se manifestira bolovima u laktu i utrnulošću podlaktice i šake. Uzrok bolova mogu biti i stres frakture u području lakta koje nastaju kao posljedica intenzivne fizičke aktivnosti najčešće prilikom sporta.

Kada se naručiti na pregled?

Naručite se ovdje za pregled lakta

Nazovite nas na tel. 091 587 9293 ili ispunite kontakt obrazac…

Naše usluge

Liječenje sindroma kubitalnog tunela najsigurnijom metodom operacije “otvoreno” (isto kao i kod karpalnog kanala) uz fizikalnu terapiju
Operacije fraktura kostiju lakta uz upotrebu najmodernijih pločica ili proteze
Kiruško liječenje burzitisa lakta u lokalnoj anesteziji uz brz oporavak
Liječenje teniskog lakta konzervativnim metodama i suvremenim operacijskim tehnikama uz pomoć koštanog sidra bez čvora (eng. knotless anchor)