Moderno liječenje artritisa i ozljeda bez operacije

Regenerativna medicina

Moderno liječenje artritisa

Artritis je najčešća bolest zglobova u kojem dolazi do “trošenja” zglobne hrskavice. Hrskavica, zajedno sa zglobnom tekućinom, omogućuje pravilno kretanje zgloba. Kada je zahvaćena hrskavica dolazi do oštećenja zglobova, što je vrlo bolno i narušava kretanje.

Napredak znanosti nam je omogućio nove načine liječenja artritisa i ozljeda lokomotornog sustava bez operacija, uz pomoć stanica i faktora rasta koji se već nalaze u našem tijelu. Taj novi vid terapije potpomaže tijelu da pokrene mehanizme cijeljenja i zarastanja što poboljšava simptome i smanjuje potrebu za lijekovima te može odgoditi operativni zahvat. Zato što omogućuje obnavljanje tijela naziva se i regenerativna medicina.

U našoj krvi se nalazi velik broj stanica i faktora rasta koji mogu pomoći cijeljenju tkiva. Kada se vlastita krv obradi (centrifugira) može se izdvojiti sloj u kojem se nalaze krvne pločice (trombociti) te se to naziva trombocitima bogata plazma (PRP od eng. platelet-rich plasma). Trombociti se tim procesom „aktiviraju“ – počinju otpuštati faktore rasta i cijeljenja. Takva otopina se putem injekcije aplicira u oboljeli dio tijela te potiče i potpomaže prirodne mehanizme cijeljenja.

S druge strane, matične stanice su sposobne pretvoriti se u mnoštvo različitih tipova zrelih stanica ovisno o okolišu. Stoga kada se na pravilan način uzmu i apliciraju mogu pomoći u cijeljenju različitih vrsta tkiva, što je zapravo i najveća prednost ovakvog liječenja jer oštećenje uvijek zahvaća više vrsta tkiva.

Iako se nove vrste liječenje matičnim stanicama i krvnom plazmom stalno istražuju, njihova upotreba u liječenju kostiju i zglobova je pokazala obećavajuće rezultate.

Liječenje matičnim stanicama i krvnom plazmom pomaže u smanjenju boli, ubrzava oporavak i pospješuje pokretljivost i što je najvažnije smanjuje potrebu za lijekovima a može i odgoditi operativni zahvat (ugradnju proteze).

Većina pacijenata koji prime terapiju matičnim stanicama osjeća poboljšanje već nakon jedan ili dva dana, a potpuni učinak se očituje kroz 4 tjedna.

Terapija matičnim stanicama je specifična za pacijenta i težinu stanja ili ozljede te se stoga naziva i individualiziranom terapijom.

Obratite nam se i saznajte više o ovoj novoj i obećavajućoj vrsti liječenja.

Prednosti liječenja matičnim stanicama i krvnom plazmom

Stimuliranje prirodnog načina cijeljenja korištenjem vlastitih stanica

Izbjegavanje komplikacija kiruškog liječenja i rizika

Liječenje pacijenata koji nisu kandidati za operativni zahvat (visoka dob, loše opće stanje)

Odgađanje operativnog zahvata

Ako se artritis ne liječi?

Ako se artritis ne liječi, dolazi do nepovratnog oštećenja zglobne hrskavice te do deformacije zglobova.
Bitno je što prije prepoznati bolest i spriječiti daljnja oštećenja.

Što je uzrok pojave artritisa?

Uzrok pojave artritisa može biti: pretilost, dob, veliko opterećenje zglobova (na poslu ili od sportskih aktivnosti), nezdrav način života (alkohol, nikotin, nedostatak vježbanja), nasljedni uzroci, nakon ozljede zglobne hrskavice.

Što može zahvatiti artritis?

  • zglob kuka i koljena
  • zglob ramena
  • male zglobove šake
  • zglobove kralješnice

Kako može pomoći terapija matičnim stanicama?

  • Obnovom ozlijeđenog tkiva
  • Prevencija upalnih procesa
  • Poboljšanje mobilnosti
  • Uporavanje napredovanja bolesti i potrebu za umjetnim zglobom
  • Smanjenje potrebe za analgeticima uz moguće nuspojave

Kada se naručiti na pregled?

Kontaktirajte nas za više informacija ili dogovorite termin liječenja

Nazovite nas na tel. 091 587 9293 ili ispunite kontakt obrazac…

Liječenje matičnim stanicama i krvnom plazmom je:

Ambulantni postupak

Brz postupak (<30 min)

Postupak liječenja:

Krv se izvadi iz vene u ruci

Procesom odvajanja dobivaju se tjelesne aktivne tvari (proteini) u koncentriranom obliku

Ove se tvari ubrizgavaju u zahvaćeno područje