Ručni zglob

Prijelomi u području ručnog zgloba

Prijelomi u području ručnog zgloba

Prijelomi u području ručnog zgloba obuhvaćaju prijelome donjeg kraja palčane kosti (frakture distalnog radijusa) i prijelome kostiju pešća (karpalne kosti).

Prijelomi nastaju prilikom pada na ispruženu ruku ili direktnim udarcem u to područje. Najčešće se radi o padu u razini (spoticanje i sl.) no mogu biti i posljedica ozljede veće energije kao što su prometne nesreće ili padovi s visine, a kod takvih nesreća može doći i do drugih ozljeda (npr. lakta ili ramena).

Dijagnoza se uspostavlja na temelju klasičnih RTG snimaka i prema potrebi dodatnih snimanja (MSCT ili MR). Svi podaci o tome kako je nastala ozljeda, gdje su bolovi, kakvo je stanje ručnog zgloba, radiološke snimke su vrlo važni jer postoje mnogo načina liječenja takvih prijeloma. Stoga je pregled i uvid u snimke te razgovor s pacijentom i utvrđivanje očekivanja iznimno bitan što se naziva individualni pristup.

Metode liječenja prijeloma u području ručnog zgloba

Najčešća metoda liječenja je konzervativno “u gipsu”. Trajanje liječenja se utvrđuje na osnovu tipa prijeloma i pomaka ulomaka te stanju pacijenta. Po završetku imobilizacije gipsom preporučuje se fizikalna terapija radi vraćanja opsega pokreta i snage šake.

Operativno liječenje prijeloma u području zgloba

Operativno liječenje se preporučuje kada se smatra da konzervativna terapija neće dati dobre rezultate. U najvećem broju slučajeva se tijekom operacije ugradi metalna pločica s vijcima koja drži koštane ulomke na pravom mjestu a rezultat se tijekom operacije uživo prati na RTG uređaju. Nakon operacije se preporučuje fizikalna terapija radi oporavka snage i vraćanja pokreta.

Prijelomi kostiju pešća

Prijelomi kostiju pešća (karpusa) najčešće zahvaćaju skafoid. To je jedna od deset kostiju koje sačinjavaju karpus, no daleko najčešće stradava prilikom ozljede. Dijagnoza se postavlja uvidom u RTG i MSCT snimke te se na temelju toga donosi odluka o konzervativnom ili operativnom liječenju. Isto tako kod skafoida se često javljaju ne-srasli prijelomi tzv. pseudoartroze za koje se gotovo uvijek preporučuje operacijsko liječenje nakon radiološke obrade.

Kada se naručiti na pregled?

Naručite se ovdje za pregled

Nazovite nas na tel. 091 587 9293 ili ispunite kontakt obrazac…

Naše usluge

Operacije prijeloma donjeg kraja palčane kosti (frakture distalnog radijusa) uz upotrebu najmodernijih pločica i vijaka
Zbrinjavanje loše sraslih prijeloma donjeg kraja palčane kosti (frakture distalnog radijusa) uz upotrebu najmodernijih pločica i vijaka
Operacije prijeloma skafoida uz upotrebu najmodernijih implantata i zbrinjavanje nesraslih prijeloma skafoida
Zbrinjavanje komplikacija prijeloma donjeg kraja palčane kosti (frakture distalnog radijusa)